Dişlerdeki Beyaz Lekeler Neden Olur?

Dişlerdeki Beyaz Lekeler Neden Olur?

Dişlerdeki Beyaz Lekeler Neden Olur? Florür özellikle çocuklar için önemli bir mineraldir. Ağzımız, dişlerimize zarar veren bir asit üretmek için yediğimiz gıdalarda ve içtiğimiz içeceklerde şeker kullanan bakteriler içerir. Florür dişlerimizi korur. Ancak çok fazla florür diş florozu denen rahatsızlığa neden olabilir. Buda dişerlerdeki beyaz lekelerin bir diğer açıklamasıdır.

Dişlerdeki Beyaz Lekelere Neden Olan Şey Ne?

Diş florozu, dişlerin görünümünde hafif bir değişiklik,
genellikle çok soluk beyaz lekeler şeklindedir. Tipik olarak görülen florozis, ağrıya neden olmayan ve dişlerin sağlığını veya işlevini etkilemeyen hafif bir formdur. Florozis, yalnızca 8 yaşından önce florür tüketildiğinde ve kalıcı dişler diş etlerinin altında oluştuğunda ortaya çıkar. Bu yüzden çocuklara diş macununu tükürmeyi ve yutmamayı öğretiyoruz.

Dişlerdeki Leke Oluşumunu Nasıl Önlerim?

  • Çocuğunuz diş fırçalama alışkanlığını öğrendiği çağda ise diş fırçasına bezelye kadar diş macunu kullanarak fırçalamasına yardımcı olun. Diş macununu yutmasına neden olacak çeşitli tatlandırıcı macunlarından tercih etmeyin.
  • Çocuk gelişiminde, çocukların uzmanlar tarafından gerekli görülürse ek flor tabletleri tüketmesi gerekebilir. Çocuğunuz eğer bu tabletlere ihtiyaç duyuyor ise içme suyundaki flor oranı mutlaka kontrolünüzde olsun. Bu oranı öğrendikten sonra diş hekiminiz ile görüşerek ek flor tabletini kullanmaya ihtiyaç olup olmadığını sorun.
  • Meyve suyu ve içecekler gibi bazı gıdalar, florlanmış sular kadar flora sahiptir. Satılan bazı şişe suları ise fazladan eklenmiş flor özellikli olabilir. Küçük çocukların bu tip içeceklerin tüketimini oldukça azaltılmalıdır.

Dişlerdeki Beyaz lekelerin tedavisi nasıl yapılır?


Tedavi edilemeyecek kadar az görülen ve arka bölgede görünmeyen dişlerde gelişen lekelenmeler genellikle diş hekimleri tarafından fark edilebilir. Genellikle kozmetik şikayet yaratan bu durum, diş beyazlatma ve dişlerin yüzeylerinden tabaka ayırma gibi işlemler uygun görülebilir. Eğer bu işlemler yeterli görülmezse ağır vakalarda porselen lamineler, kompozit restorasyonlar ve kuron kaplamalar tercih konusu olabilir.