Dişimdeki dolgu düştü ve ne yapacağımı bilmiyorum! Ne yapmalıyım?
Bir nefes alın ve rahatlayın. Kendinizi kırık bir diş dolgusu ile uğraşırken bulursanız, yapabileceğiniz bir çok şey vardır, bu yüzden panik yapmamaya çalışın. Diş dolgusunu kaybederseniz ne yapacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.
Bir dolguyu veya kronun düşmesinin nadir olmadığını unutmamak önemlidir. Bu birkaç durum diş dolgunuzun zayıflama nedeni olabilir:
Diş dolgunuz düştüyse, randevu almak için diş hekiminize başvurun. Aynı gün veya birkaç gün içinde gitmelisiniz. Hemen diş hekimine gidemiyorsanız, dişe ekstra özen göstermelisiniz.
Kayıp bir diş dolgusu ancak nadir durumlarda ortaya çıkar. Ne yazık ki, maruz kalan doku nedeniyle ağrıya neden olabilir ve sizi daha fazla çürümeye açık bırakabilir. Tedavi edilemeyen bir ağrı yaşıyorsanız, kötü bir koku veya tat fark ederseniz veya etkilenen dişten akıntı varsa, acil diş hekimine başvurmanız gerekir.
Kaybedilen diş dolguları genellikle acil bir durum olmamasına rağmen, sizinkinin bir an önce onarılması iyi bir fikirdir. Diş açıkta kalırken, bakteri ve diğer faktörlerin neden olduğu hasara karşı daha hassastır.
Dişinizi çok uzun süre zayıf bir durumda bırakmak, dişin daha fazla hasar almasına veya kaybedilmesine neden olabilir.
Ani ağrı en yaygın semptomlardan biri olsa da ağrısız bir dolguyu kaybetmek mümkündür. Tedavi edilen bir dişte bir çatlak veya girinti fark ederseniz veya sıcaklığa karşı hassasiyet yaşarsanız, ağzınıza bir göz atmak isteyebilirsiniz. Kayıp bir dolgu, artık gümüş veya diş renginde olmayacağı için tanımlanması kolay bir delik bırakır.
Dolguyu kaybetmek ve acı hissetmemek mümkün olsa da, bölgede biraz rahatsızlık ve hassasiyetle karşılaşmanız da aynı derecede olasıdır. Reçetesiz satılan ağrı kesiciler, dişçiye gidene kadar ağrıyı yönetmenize yardımcı olabilir. Ek olarak, düşen diş dolgusu için evde bir çare denemek isteyebilirsiniz.
Dişçiyi gördüğünüzde, dişi muayene edecekler ve muhtemelen en iyi tedavi yöntemini belirlemek için röntgen çekeceklerdir.