Ağız Sağlığınızı En Yüksek Seviyeye Çıkarak 5 Gıda!

Ağız Sağlığınızı En Yüksek Seviyeye Çıkarak 5 Gıda!

Pandemi hayatı, çoğumuzun normal diş randevularını kaçırmanın çürük, diş eti kanaması, ağızda pamukçuk veya diğer ağız sağlığı sorunları nasıl etkileyeceğini anlamızı sağlamıştır.

Ancak, COVID-19 pandemisi sırasında ağız sağlığınızı nasıl optimize edeceğinizi öğrenmek istiyorsanız, işe gıda seçimleriyle başlayın. İşte karşınızda Ağız Sağlığınızı En Yüksek Seviyeye Çıkarak 5 Gıda!

 

Yapraklı Yeşillikler

Yeşillikler, ağızda sağlıklı ağız bakterilerinin beslendiği faydalı prebiyotiklerdir. Yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin aksine, yapraklı yeşillikler ağzın daha fazla nitrit azaltan bakteri üretmesine yardımcı olur. Buna karşılık, ağzınız ve kardiyovasküler sisteminiz nitrik oksitteki artıştan yararlanır.

Dolayısıyla yeşillikler dişlerinizi daha temiz hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda daha sağlıklı bir oral mikrobiyomu aktif olarak destekler.

Daha koyu yapraklı yeşillikler dişler için en iyisidir, çünkü aynı zamanda yapılarını güçlendirmek için remineralizasyon sırasında dişlerinizin aldığı mineraller de yüksektir. Bunların iyi örnekleri arasında lahana, ıspanak, pazı,ve roka bulunur.

 

Yağlı Balıklar

Yağlı balık, D vitamini açısından çok yüksek olduğu için birçok sağlıklı beslenme düzeninin önemli bir bileşenidir. Bu besin, vücudun hemen hemen her sistemi için gereklidir, ancak daha az bilinen faydalarından biri, dişlerde çürük riskini oldukça azaltır.

D vitamini, dişlere kalsiyum sağlamak için A ve K2 vitaminleri ile çalışır.

ortamı içten dışa doğru güçlendirir. Bu besinlerden herhangi birinin eksikliği diş minesinin zayıflamasına yol açabilir.

Yağlı balıklar da omega-3 yüksektir. Omega-3 yağları diş eti sağlığını destekler ve hatta Türkiye’ deki yetişkinlerin neredeyse yarısını etkileyen periodontitis (diş eti hastalığı) semptomlarını önlemeye ve azaltmaya yardımcı olabilir.

Diğer bir deyişle, fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etleriniz düzenli olarak kanıyorsa, iltihabı ve kanamayı azaltmak için omega-3 alımınızı arttırmalısınız.

Ton balığı, uskumru, somon ve alabalık, hem D vitamini hem de omega-3 bakımından en yüksek balıklardan bazılarıdır.

 

Kakao Nibleri (Ham Kakao Parçacıkları)

Çikolata ancak ilave şeker içermediğinde harika bir besindir, belirli ağız bakterilerini kontrol altında tutarak ve dişlerde plak oluşumunu durdurarak çürükleri önlemeye yardımcı olabilir.

2009'da yapılan bir araştırma, kahve ve çaydaki bazı polifenollerin yanı sıra kakaodaki polifenollerin çürüğe neden olan bakterileri başarıyla öldürdüğünü ve dişler ile plak arasında bir bariyer oluşturduğunu gösterdi.

2019'da araştırmacılar, bir kakao çekirdeği ağız gargarasının, çürüklerden en çok sorumlu olan S. mutans bakterilerini, reçeteli bir gargarayla eşit derecede yok ettiğini buldu. Daha da iyisi, oral mikrobiyomdaki diğer faydalı bakterileri yok ettiği gözlemlenmiştir.

Ortalama bir bar çikolatada fazladan malzeme (örn. şeker, tans yağ, yer fıstığı), çikolatanın faydalarını tamamen ortadan kaldıracağından, çok az şekerli veya hiç şekersiz kakao parçaları oldukça faydalıdır.

 

4. Turunçgiller

Asitli yiyecekler dişler üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilirken, greyfurt, portakal ve diğer turunçgiller meyveleri, ölçülü olarak yenildiğinde ağız sağlığına fayda sağlayabilir.

Hem greyfurt hem de portakal, ağız içindeki kan damarlarını ve bağ dokularını güçlendiren yüksek düzeyde C vitamini içerir.

Aksi takdirde diş eti hastalığına yol açabilecek diş eti iltihabının ilerlemesini yavaşlatır.

2005 yılında yapılan bir araştırma, sadece 2 haftalık günlük greyfurt tüketiminden sonra katılımcıların C vitamini düzeylerini iyileştirdiğini ve diş eti kanamalarını azalttığını gözlemledi.

 

5. Organik Süt Ürünleri

Peynir ve tereyağı gibi otla beslenen hayvanların süt ürünleri, sağlıklı dişler için hayati önem taşıyan bir besin olan K2 vitamini bakımından yüksektir. Bununla birlikte, dünya nüfusunun çoğunluğu muhtemelen K2 vitamininden yoksundur.

Diğer tüm memeliler sindirim sisteminde K1 vitaminini K2'ye verimli bir şekilde dönüştürebilirken, insanlar bunu gerçekleştirmek için uygun enzime sahip değiller.

Ve otla beslenmenin önemini küçümsemeyin. Diğer memelilerin sahip olduğu enzim klorofil tarafından aktive edilir, bu nedenle tahıl ve mısır ile beslenen hayvanlar muhtemelen K2 vitamini açısından zengin bir ürün sağlamayacaklardır.

Diş sağlığını destekleyen diğer yüksek K2 gıdalar arasında natto, sığır eti, kaz ciğeri, yumurta ve tavuk karaciğeri. Bonus: Bu yiyeceklerin çoğu, dişlerin can attığı bir besin olan fosfor bakımından da yüksektir.