Suyun Vücudumuzdaki Yeri ve Önemi

Suyun Vücudumuzdaki Yeri ve Önemi

Oksijenden sonra insan yaşamında en önemli yeri sahip olan maddelerden birisi sudur. Gerek dünya üzerinde gerekse vücudumuz açısından sağlıklı ve dengeli bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için su olmazsa olmazlardandır. Yaşamın sürdürülmesinde temel unsur olan su önemli bir besin maddesidir. Bu yüzden suyun vücudumuzdaki yeri ve önemi oldukça merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Çünkü yetişkin bir insan vücut ağırlığını yaklaşık olarak %50- %70 su oluşturmaktadır. Tabii bu oran kişinin yaşı, kilosu, boy uzunluğu ve diğer fiziksel özellikleriyle değişiklik gösterebilmektedir. Yaş ilerledikçe vücuttaki su oranı azalma gösterdiği için düzenli bir şekilde su tüketmek vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Çünkü vücuttaki her sistem suyun işleyişini gerektirmektedir.

  • Suyun vücudumuzdaki yeri ve önemi dediğimizde aklımıza şüphesiz sıkıyor vücudumuzdaki tüm hücrelere aynı şekilde beynimize oksijen besleyen besinleri taşıdığı gelmektedir. Böylelikle tükettiğimiz besinleri ve oksijeni taşımasıyla suyun vücudumuzdaki yeri ve önemi oldukça belirgindir.
  • Vücut sağlığı için tükettiğimiz vitamin ve minerallerin emmesini ve özümlenmesini sağlayan su diğer maddelerin de çözülmesine katkı sağlamaktadır.
  • Vücudunuzdaki ödem ve toksinleri atmakta oldukça etkili olan suyun temizleme özelliği bulunmaktadır. Özellikle kilo vermek, ödem atmak, cildin güzelleşmesini istemek, besinlerin emilimini sağlamak ve daha birçok faydanın gerçekleşmesi için su tüketilmelidir.
  • Suyun vücudumuzdaki yeri ve önemi içerisinde vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olmakta bulunmaktadır.
  • Sindirim sistemine yardımcı olduğu gibi böbreklerin çalışmasını da kolaylaştırmaktadır. 
  • Kayganlaştırıcı bir madde olduğu için birçok organın doğru bir şekilde çalışmasına olanak sağlamaktadır.
  • Derinin nemlenmesine yardımcı olan su cildi yenileyerek sağlıklı bir görünüm oluşmasını sağlamaktadır.
  • Kanın %92 ’isi sudan oluşmaktadır. Bu da vücudumuz sağlıklı işlev görmesi için oldukça önemlidir.

1.1 Günde Ne Kadar Su İçmeliyim?

Hemen hemen herkesin kendine sorması gereken vücut sağlığı için günde ne kadar su içmeliyim? Sorusu oldukça önemlidir. Çünkü bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. İçmeniz gereken su miktarı yaş, kilo, sağlık durumu, kullanılan ilaçlar, günlük rutin ve çevresel faktörler günlük su tüketimi miktarında farklılık yaratmaktadır. Örnek vermek gerekirse günlük rutininizde egzersiz yapıyorsanız bu egzersiz sırasında su kaybedeceğiniz için ekstra daha fazla su tüketimi gerçekleştirmeniz gerekecektir. 

Kişiden kişiye değişen faktörler olsa da belirli bir su tüketimi miktarı bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre de yetişkin bir kadının günlük su tüketimi 2,7 litre iken erkeğin 3,7 litre sıvı alması gerektiği yönündedir. Tabii bu alınması gereken sıvılar tükettiğimiz besinlerde de bulunduğu için diğer sıvı kaynaklarını da unutmamak gerekir. Karpuz veya salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyecekler bu besinlere birer örnektir. Tabii bu besinlerden su ihtiyacımıza karşılayabileceğiniz anlamına gelmemektedir. Bu yüzden günde ne kadar su içmeliyim sorusunu önce kendimize sorarak etkileyen faktörleri göz önünde bulundurup yeterli su tüketimi gerçekleştirmemiz gerekir.

1.2 Yeterli Su İçmediğinizi Nasıl Anlarsınız?

Günde ne kadar su içmeliyim sorusundan sonra akıllarda yeterli su içmediğini dizi nasıl anlarsınız sorusu dolanmaktadır. Aslında vücudumuz için yeterli su almadığımızı da etkileri barizdir. Fakat bu etkileri kimi zaman farklı şeylere yorarak kimi zaman da önemsemeyerek arka planda tutarız. Aslında yeterli su tüketimi gerçekleşmediğinde belirtileri direkt olarak karşımıza çıkmaktadır. En net belirtileri ise ağız kurulu, yorgunluk, idrarda azalma, baş ağrısı, baş dönmesi, uyku problemi ve kas zayıflığı, ciltte kuruma, terleme gibi belirtileri beraberinde getirmektedir. Bu belirtiler doğrudan yaşam kalitemizi etki ettiği için vücut sağlığı riske girerek yeterli su tüketiminin eksikliğini de göz önüne sermektedir. Suyun vücudumuzdaki yeri ve önemi anlaşıldığına göre günlük su tüketimi ihmal edilmemeli ve düzenli bir şekilde sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır.