Temel biyolojik ihtiyacımız olan uyku yaşam kalitemizi etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Fakat günümüzde uyku ile ilgili yaşanan sorunlar giderek artmaktadır. Gün içerisindeki performansımızı, modumuzu hatta çok daha sağlıklı ve zinde gözükmenizi etkilemektedir. Kaliteli uyku bu kadar önemli olmasıyla beraber akıllarda birçok soru dolanmaktadır. Peki ideal uyku sürenizi biliyor musunuz? Ya da sağlıklı bir insanın kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Gereğinden fazla uyumak zararlı mıdır? Bu ve bunun gibi birçok soruları yazımızın devamını okuyarak cevaplandırabilir ve uyku düzeninizdeki kaliteyi ve düzeni dengeli hale getirebilirsiniz.
Çevrenizdeki insanları gözlemlediğinizde kimilerinde 3 – 4 saatlik uykunun yeterli olduğunu kimilerinde ise 9 – 10 saat uyusa bile yeterli olmadığını hatta daha çok uyuma isteğinin geldiğini görmekteyiz. İşte bu uyku kalitesi ideal uyku süresi ile doğru orantılı ilerlemektedir. Yaş aralığına ve kişinin bünyesine göre uyku süresi değişkenlik göstermektedir. Şimdi gelin ideal uyku sürenizi biliyor musunuz? Sorusuna beraber cevap bulalım.
ABD’de yapılan ve bilim alanının bir kısmının kabul gördüğü araştırma sonuçlarına göre 0 – 3 ay aralığında yeni doğmuş bir bebeğim günde 14 – 17 saat uyku süresi tavsiye edilmektedir. 18 saat ve daha fazlası bebeğinizin ruhsal ve bedensel gelişimleri için uygun görülmemektedir. Bir yaşını doldurmaya başlayan bebeklerin uyku süresi giderek azalarak bu süreç 12 – 15 saat aralığında değişime uğramaktadır. 1 – 2 yaşlarında ise en az 9 saat en fazla ise 16 saat uyuması gerekmektedir.
3 – 5 yaş arasındaki çocuklarda bu süre 8 – 14 saat olarak uygulanmalıdır. 6 – 13 yaş aralığında ise okul sürecinin başlamasıyla ideal uyku süresi düzene oturarak en az 7, en fazla ise 12 saat olarak önerilmektedir. Bu düzen 14 – 17 yaş aralığı için de geçerlidir. 18 – 65 yaş aralığında ise en az 7 saat iken en fazla 11 saat yeterli görülmektedir. 65 yaşını geçmiş kişilerde ise en az 5 saat en fazla 9 saat tavsiye edilmektedir.
Araştırmadan da gözlemlenebileceği gibi yaşın artmasıyla uyku saatleri giderek azaltmaktadır. Bu senin yaş dışında değişebilmesi yaşanılan bölgeye, mevsime ve yapılan işe göre değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra uyuduğunuz saat de kaliteli uyku uyuyabilmenizde oldukça önemlidir. Gündüz uyuduğunuz 6 – 8 saat ile akşam uyumanız aynı uyku kalitesini vermemektedir. Çünkü melatonin hormonu akşam saatlerinde salgılanmaya başlanmaktadır. Özellikle 11.00 – 03.00 saatleri arasında uykuya geçmeniz verimli uyuyabilmenizde oldukça etkilidir.
1.1 Gereğinden Fazla Uyumak Zararlı Mıdır?
İdeal uyku süresi nedir öğrendiniz evet ama gereğinden fazla uyumak zararlı mıdır? Sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyim. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi uykunun da fazla olması vücudumuza çeşitli zararları bulunmaktadır. Uyku ihtiyacınızdan az veya çok uyumanız kalp damar hastalığı olmak üzere, birçok sağlık problemine neden olabilir. Aynı zamanda şişmanlık, şeker hastalığı, yüksek kan basıncı, solunum hastalıkları, kas zayıflığı, vücut direncinin azalması, depresyon gibi çeşitli psikolojik bozukluklara da yol açabilir.
[Image: Dikkat! Bedeni uykuya zorlamak sinirli hissettiriyor - Sağlık Haberleri]
1.2 Sağlıklı Bir İnsanın Kaç Saat Uykuya İhtiyacı Vardır?
Günlük rutin işlerimizi çok daha verimli yapabilmek ve yaşam kalitemizi belirli bir düzeyde tutabilmek için ideal uyku süresi aralığında uyumanız gerekmektedir. Peki sağlıklı bir insanın kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı bir yetişkinin ortalama 6 – 8 saat uyuması gerekmektedir. Özellikle 11 de uykuya geçiyorsak melatonin hormonu salgılandığı için çok daha kaliteli uyku süreci geçirmiş olacağız. Uyku kalitesini etkileyen faktörler olduğu için bazı kişiler az uyusa bile uykusunu almış ve daha zinde hissetmektedir.
[Image: Erken uyanmanın yolları nelerdir? | Sağlık]
1.3 Kaliteli Bir Uyku İçin Ne Yapılmalı
Uyku süreci ile ilgili bilgilenirken sürekli kaliteli uykudan bahsettik. Peki kaliteli bir uyku için ne yapılmalı? İdeal uyku süresi ile doğru orantılı olan kaliteli uyku için dikkat etmeniz gereken detayları aşağıda sizler için listeledik.
Uyku düzeniniz olsun. Her gün uyandığınız ve uyuduğunuz saatlerin arasında çok fark olmamasına dikkat ediniz.