Son yıllarda oldukça fazla talep gören ve işlem sonrasında gayet doğal bir görünüm sergileyen estetik dolgu ağız ve diş noktasında oldukça merak edilmektedir. Estetik dolgu nasıl yapılır? Ne kadar sürer? gibi birçok soruyu beraberinde getiren bu işlem estetik kaygılar nedeniyle tercih edilmektedir. Kompozit dolgu olarak da bilinen bu dolgu işlemi oluşan estetik kaygılara büyük bir oranda ortadan kaldırmaktadır. Uygulama işleminde kişinin kendi diş rengine göre ayarlanması ve dolgu sınırlarının da belli olmamasını dikkat edilmesi sayesinde istenilen estetik görüntü oluşmaktadır. Kokuların dayanıklı olup olmadığı hakkındaki endişeler ise işlem hakkında en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu ve diğer bütün detaylar için estetik dolgu nasıl yapılır? Ne kadar sürer? gibi birçok konuyu gelin tüm detaylarıyla inceleyelim.
1.1 Estetik Dolgu Nedir?
Hemen hemen herkesin merak ettiği estetik dolgu nedir? Sorusu tüm detaylarıyla araştırılmaktadır. Dişlerde kompozit malzeme ile kişinin diş rengine sahip olduğu dolgu malzemesi kullanılarak doğal ve estetik bir görünüm elde edilmesidir estetik dolgu. Halojen ışıkla sertleşen kompozit dolgu dişe kimyasal olarak bağlanmaktadır. Güzel bir gülüşe sahip olabilmek için estetik dolgu işleminden yararlanmadan önce ağız ve diş sağlığı içerisinde diş çürükleri ciddi problemlere neden olmayacak şekilde tedavi edilmelidir. Aralardaki çürükler temizlendikten sonra kalan boşluk dolgu malzemesi ile doldurulur. Daha doğal bir görünüme sahip olduğu için de kompozit dolgu malzemeleri son yıllarda oldukça sık kullanılmaktadır. Yapılan dolgunun dışarıdan anlaşılmaması da bu yöntemin sık tercih edilmesi sebeplerindendir.
1.2 Estetik Dolgu Nasıl Yapılır?
Estetik dolgu nedir? sorusundan sonra estetik dolgu nasıl yapılır? Ne kadar sürer gibi soruları cevaplayıp nasıl yapıldığını anlamak gerekir. Oldukça basit bir işlem olan estetik dolgu işlemi bir seansta gerçekleşmektedir. Yapılacak işlem sonrasında güç içerisindeki yaşantınıza dönmenizde de herhangi bir sakınca yoktur. Peki estetik dolgu nasıl yapılır? Ne kadar sürer? Gelin tüm detaylarıyla beraber inceleyelim. İlk olarak işleme başlamadan önce uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapılarak uyuşturulur. Uyuşma gerçekleştikten sonra çürük olan diş veya dişler temizlenir. Sonrasında kavite dolgu maddesinin dişe daha iyi yapışmasını sağlamak için şekil verilir. Dolgu materyali dişlere daha iyi yapışabilmesi adına bizotaj işlemi uygulanır. Böylelikle malzeme ve diş dokusu uyumu çok daha iyi hale gelecektir. Diş minesindeki yüzey pürüzsüz bir hale getirildikten sonra dolgu malzemesinin diş yüzeyine yapışmasını sağlayabilmek için yapıştırma işlemi gerçekleşir. Estetik açıdan daha iyi görünmesi ve dışarıdan anlaşılmaması için de uygun renk ve kıvamda dolgu malzemesi hazırlanır. Hazırlanan dolgu malzemesi dişte açılan boşluğa yerleştirilir.
Hazırlanan dolgunun ideal sertliğe ulaşması için her seferinde ışınlanması gerekmektedir. Dolguda fazla yükseklik veya çıkıntı var ise düzeltilir ve pürüzsüz hale gelmesi sağlanır. En son aşama olarak dişler cilalanarak parlatma işlemi gerçekleşir. Gerçekleşen bu süreç hasta açısından herhangi bir rahatsız edici veya zorlayıcı bir durumu yoktur. Süreç bittikten sonra hastanın ağız ve diş sağlığına dikkat etmesi ve ihmal etmemesi gerekmektedir.
1.3 Estetik Dolgu Ne Kadar Sürer?
Hastaların en çok merak ettiği sorulardan biri estetik dolgu ne kadar sürer? Olmaktadır. Estetik dolgu nasıl yapılır? Ne kadar sürer? Soruları işlem öncesinden doktorunuzdan bilgi alarak da kafanızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz. Estetik dolgu işlemi süresi yapılacak diş sayısına göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda yapılacak dişin önde veya arkada olması da işlemin süresini etkilemektedir. Ön dişler için yapılan dolgu işlemi biraz daha uzun sürmektedir.
1.4 Estetik Dolguların Ömrü Ne Kadardır?
Hemen hemen her hasta estetik dolgu yaptırmadan önce dolguların ömrünü merak etmektedir. Estetik dolguların ömrü ne kadardır? Sorusu şüphesiz ki dolguda kullanılan malzemenin dayanıklı ve kaliteli olmasıyla doğru orantılıdır. Ömrünü belirleyen bir diğer etmen ise hastanın işlem sonrasında ağız ve diş temizliğine dikkat etmesiyle alakalıdır. Dikkat edilmeyen ağız ve diş sağlığı sonucunda dolgularda deformasyon oluşacaktır. Titizlikle gerçekleştirdiğiniz ağız ve diş sağlığınız sayesinde dolgunuzda herhangi bir ağrı, sızdırma ve aralanma gibi sorunlar yaşanmayacaktır. Tabi yine de 6 aylık periyotlar halinde diş hekiminiz tarafından düzenli kontrollerinizi gerçekleştirmenizde fayda olacaktır.