Doğru Diş Fırçalama ve Diş Temizliği
Sindirim sisteminin başlangıcı olan ağız, dış ortama açık olması ve belirli maddelerle teması sonucu çeşitli mikroorganizmaların üremesi için oldukça elverişli bir ortamdır. Bu sebeple doğru diş fırçalama ve diş temizliği oldukça önemlidir. Diş sağlığını korumak ve ağız yoluyla oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmek için bilinmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Peki ağız ve diş sağlığının en temel unsuru olan diş fırçalama tekniği nedir? Doğru diş fırçalama ve diş temizliği için bilmeniz gereken tüm detayları sizler için derledik.
Bakımını doğru yapamadığımız ağız sağlığını ihmal ettiğimiz takdirde; diş çürümesi, ağız kokusu, diş eti hassasiyeti ve çeşitli bakteri üremesine zemin hazırlandığı için oluşabilecek çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Dişlerin yanlış şekilde fırçalanması da en az hiç fırçalanmaması kadar sorun meydana getirebilir. Bu duruma en iyi örnek ise diş eti çekilmesidir. Diş eti çelişmesinin altında yatan mekanik nedenlerden birisi de dişleri çok sert fırçalamak olduğunu biliyor muydunuz? Belki daha da temiz olsun diye sert bir şekilde fırçaladığınız dişlerinize aslında zarar veriyorsunuz. İşte bu yüzden doğru diş fırçalama ve diş temizliği konusunu herkesin en ince ayrıntısına kadar bilmesi ve uygulaması gerekmektedir.
Doğru Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?
Hem diş sağlığınızı korumak hem de tüm vücut sağlığınızda büyük rol oynayan ağız sağlığı ve bakımı oldukça önemlidir. Peki doğru diş fırçalama nasıl yapılır? Diş fırçalama tekniği içerisinde bilinmesi gereken doğruları aşağıda sizler için listeledik.
- Öncelikle doğru diş fırçalamak için doğru bilinen bazı yanlışların farkında olmak gerekir. Bunların en başında gelen bilgi ise diş macununu bol kullanmaktadır. Bilinenin aksine nohut tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanmanız dişinizi fırçalamada oldukça yeterli bir miktar olacaktır.
- Diş fırçalama tekniği içerisinde en önemlisi diş fırçanızı diş etlerine çapraz bir şekilde yani 45 derece açıyla tutmanız ve fırçalamanızdır.
- Dişleriniz ne kadar besinleri öğütecek kadar sağlam ve keskin olursa olsun diş fırçasından alacağı sert darbelere karşı da korumasızdır. Bu yüzden dişlerinize sert baskı uygulamadan ve dairesel hareketler sergileyerek fırçalamalısınız.
- Çiğneme kısımlarında ise fırçanızı ileri geri hareket ettirerek kullanabilir ve en ulaşılmaz aralıklara girmesini sağlayabilirsiniz.
- Dişlerinizi fırçaladıktan sonra herkesin unuttuğu belki de hiç yapmadığı dil temizliği ön plana çıkmaktadır. Dişlerinizdeki bakterileri ve yemek artıklarını temizlemeye çalışırken birçoğu dil yüzeyinde kalacaktır. Dil yüzeyini temizlemek hem oluşabilecek ağız kokusunun önüne geçecek hem de ağız bakımınızı çok daha doğru yapmanızda önemli bir ayrıntı olacaktır.
- Sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere dişlerinizi fırçalamanız gerekmektedir. Bu fırçalama işlemini 2 – 3 dakika sürdürebilirsiniz.
- İşleminiz bittikten sonra diş macununu tükürmeniz ve çok az bir su ile ağzınızı temizlemeniz yeterli olacaktır. Uzun süre ağzınızı su ile çalkalamanız diş macununu arındıracağı için macunun etkisini azaltacaktır.
Diş Fırçalarken En Sık Yapılan Hatalar
Doğru diş fırçalama ve diş temizliği yapabilmek için doğru bilinen yanlışların farkına varmalı ve diş fırçalama tekniğini ona göre değiştirmeliyiz. İşte tamda bu yüzden diş fırçalarken en sık yapılan hataları neler sizler için ele aldık.
- Ne kadar konu dişleri fırçalamak olursa olsun unutmayın ki ağzınız bir bütün ve ağız bakımı için diş eti ve dilin temizliği de oldukça gereklidir. Bu yüzden sadece dişleri fırçalamak diş fırçalarken en sık yapılan hatalar arasında yerini almaktadır.
- 20 – 30 saniye süren bir diş temizliği sadece kendinizi rahatlamak için yapılmış bir temizlik olacaktır. Çünkü üstünkörü yapılan bu temizliğin sonucu da istediğiniz gibi bir temizlik olmayacaktır. Tabi aşırı uzun diş fırçalamak veya çok sık diş fırçalamak da zararlı olacağı için ortalama 2 – 3 dakika diş temizliği için yeterli olacaktır.
- Diş macunu veya gargaralar diş temizliğinizde yan elemandır. Unutmayın ki diş temizliğinizde asıl olan mekanik temizlemedir. Mekanik temizleme de sadece diş fırçası ve diş ipi ile gerçekleşir. Bu yüzden diş macunu kullanırken olabildiğince minimum tutmanız ve diş fırçalama tekniğini doğru uygulamanız dişleriniz için çok daha sağlıklı olacaktır.
- Fırçalama işleminde diş eti kanamanız olabilir. Fakat bu kanama oluyor diye diş fırçalamayı bırakmanız yanlış bir hareket olacaktır.
- Dişlerinizi çok sert fırçalamak uzun sürede diş eti çekilmesine ve dişlerde kama şeklinde çeşitli aşınmalara sebep olacaktır.
Hastalarımız Ne diyor?
Tüm YorumlarımızÖncelikle benim kadar diş tedavisinden korkan birine bile bunca işlemi sabır ve anlayışla yaptığınız için çok teşekkür ederim. girişte çalışan personelinden, diş hekimine kadar herkes çok ilgili ve güler yüzlüydü. tabiki en büyük teşekkürüm de diş...
Hamilelik döneminde Sublüksasyon travması yaşayıp senelerce disim agrimasina ragmen dis dr gitmemiş biri olarak Antmodern Agiz ve Dis sagligi merkeziyle tanisip Başta Cengiz Gadimli hocamla bu korkuyu bir nebze atlattım.Uzun yıllardır dişlerimin t...
Dr.Eyşan Hanım ve Sibel Hanıma ilgileri için teşekkür ederim gayet temiz hijyenik sıcak bir ortam gönül rahatlığıyla gidip muayene olabilirsiniz 💯
Antmodern kliniğinde aldığımız hizmetten çok memnun kaldık. Resepsiyondaki görevlilere ve Diş hekimimiz Eyşan hanım ile Ali Aksoy’a teşekkür ederiz.
Girişte çok güzel karşılanıyor kendinizi özel hissediyorsunuz,sonra doktor eyşan hanımın güler yüzü ve profesyonel hekimliği ,bir insan daha ne ister ,tüm korkularımızı unutup keyifle gittiğimiz bir yer oldunuz.emeği geçen tüm ekibe teşekkürler iy...
Diş temizliği için gittiğim klinikte, hasta kabulde Yasemin ve Esra hanım beni karşıladı, çok güleryüzlü bir karşılama ile çok yardımcı oldular. Çok temiz bir klinik. Doktor Eyşan hanım benimle ilgilendi ve son derece titiz çalıştı, çok memnun kal...
Diş temizliği için gittiğim bu klinikte herkes çok ilgiliydi, temiz hijyenik ortam. Özellikle benimle ilgilenen doktorun işini yaparken bir yandan sohbet etmesi eksikleri ve yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmeleri sıcak sohbeti ve çıkardığ...