Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Sağlıklı dişler için yapılması gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Bu detaylar arasında diş taşı temizliği büyük önem taşımaktadır. Dişlerinizi günde en az iki kere fırçalamak ve günde bir defa diş ipi yapmak diş temizliği noktasında oldukça önemlidir. Fakat bu temizliğin aksine diş taşı temizliği de yapmak gerekmektedir. Peki diş taşı temizliği ne sıklıkla yapılmalı? Dişlerdeki bakteri plağının tartışmasıyla oluşan sarı veya kahverengi rengiyle diş üzerinde fark edilen diş taşlarının temizlenmesi hem görüntü açısından hem de diş sağlığı açısından büyük rol oynamaktadır. Diş sağlığı için bu kadar önemli olan diş taşı temizliği hakkındaki tüm detaylar için yazımızın devamını inceleyelim.

Ne kadar çok olursa olsun diş taşı temizliğinin ne sıklıkla yapılması gerektiğini diş hekimimiz karar vermelidir. Bunun için de kontrollerinizi aksatmamalısınız. Özellikle de diş eti problemleriniz varsa, sigara ve alkol tüketiyorsanız diş taşı temizliği için en az 3 ayda bir kontrol yapılması önerilir. Diş taşı temizliği ne sıklıkla yapılmalı? Sorusu kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Eğer diş temizliğini iyi yapamıyorsanız, ilaç kullanımı veya yaşlılık sebebiyle ağız kuruluğu yaşıyorsanız, sigara kullanıyorsanız, çok fazla şekerli veya nişastalı yiyecekler tüketiyorsanız diş taşı temizliği sıklığı bu maddelerin var olup olmamasına göre değişiklik gösterecektir. Bu yüzden önce kendiniz diş sağlığı konusunda farkında olup daha sonra kontrollerinizin sıklığını hekiminize bırakabilirsiniz.

1.1 Diş Taşı Temizliği Nedir?

Ağız ve diş sağlığı için oldukça önemli olan diş taşı temizliği nedir? Diş taşı temizliği; diş ve diş etinin birleşim yerindeki ve dişlerin yüzeyinde oluşan tartar olarak bilinen tabakaların özel araç gereçlerle çıkarılmasıdır. Genellikle diş eti çizgisinin üzerinde oluşan bu yapılar, diş etlerinde inflamasyona yol açarak hassasiyete yol açar ve böylelikle diş etine zarar verir. Bu durum uzun süreli tedavi edilmediği takdirde çeşitli diş hastalıklarına yol açabilir.

1.2 Diş Taşı Neden Olur?

Ağız ve diş sağlığında merak edilen bir diğer soru ise şüphesiz ki diş taşı neden olur? Diş taşının temizliği kadar önceden önlenmesi de oldukça önemli olduğu için nedenlerinin farkına varılmalı ve dikkat edilmelidir. Şimdi gelin diş taşı neden olur öğrenelim;

  • Ağız ve diş problemlerinin en başında gelen neden şüphesiz ki yanlış ve yetersiz ağız bakımıdır. Yetersiz ve yanlış diş fırçalamanız ağız ve diş problemlerinizi beraberinde getirecektir.
  • Kişiden kişiye değişiklik göstermesiyle de farklılık gösteren bu durum tükürüğün yapısı ile de alakalıdır.
  • Tükürüğün yapısıyla beraber tükürüğün yoğun olduğu bölgelerde de diş taşı oluşabilir.
  • Ağız ve diş bakımının olmazsa olmazı diş ipinin kullanılmaması da diş taşı oluşumuna neden olan faktörler arasındadır.
  • Şekerli yiyeceklerin ve nişastalı ürünlerin bol miktarda tüketimi ve bunun ardından uzun süre ağız temizliğinin yapılmaması diş taşı oluşumuna neden olmaktadır.

 1.3 Diş Taşı Temizliğinin Faydaları

Diş taşı temizliği ne sıklıkla yapılmalı? Sorusuna diş taşı temizliğinin faydalarını öğrenince daha dikkat ederek özen göstereceğinize eminim. Çünkü sağlıklı ağız ve dişler için yapılacak her temizlik uzun vadede sizlere sağlıklı diş ve yaşam kalitesi verecektir. Bu yüzden diş taşı neden olur? sorusuna verdiğimiz cevapla birlikte diş taşı temizliğinin faydalarını da göz önünde bulundurarak ağız ve diş temizliğinize ekstra özen göstermeniz gerekmektedir. Düzenli periyotlarla yapılan diş taşı temizliğinin faydaları; diş çürüklerinin önüne geçebilir, çeşitli diş hastalıklarını önleyebilir, diş eti çekilmelerini ve şişmesini önleyerek ağızda oluşabilecek yaraların önüne geçebilir. Uzun vadede bu temizlik diş kayıplarının da önüne geçeceği için oldukça önemlidir. Aynı zamanda diş taşına bağlı oluşan ağız kokusunu gidererek yaşam kalitenizi normal seviyede tutulacaktır. Diş taşı temizliğinin faydaları ve ağız ve diş sağlığınız için dişlerinizi uzman hekim kontrolünde gerekli ekipmanlar kullanılarak yapılması önerilmektedir. kontrollerinizi ihmal etmeyerek yaptığımız her ağız ve diş kontrolü sizlere uzun vadede büyük fayda sağlayacaktır