Dişler her ortamdan etkilenebildiğinden kolaylıkla çürüyebilmektedir. Bu durumda dişlerin ya çekilmesi ya da yenilenmesi gerekir. Diş dolgusu ise dişin kullanım ömrümü uzatmak adına gerçekleştirilen dişi yenileme işlemidir. Bu işlem diş çürüklerinde, dişte kırık ya da çatlak oluştuğunda uygulanmaktadır.
Çürüyen diş artık eski işlevini yerine getiremediğinden çoğu durumda dişteki çürük onarılmadığında diş kaybı yaşanır. Diş kaybının yaşanmaması adına dişin restore edilmesi gerekmektedir. Diş restorasyonu dişin uygun madde ile doldurulmasıyla yapılır. Eski zamanlardan bu yana kullanılan bu yöntem “Diş dolgusu” olarak adlandırılır.
Diş bazen doldurulsa da bu dolgularda zamanla eksilebilmektedir. Bu durumda dolgunun yenilenmesi gerekir. Bunun nedeni ise diş kaybıdır.
Diş dolgularının eskimesinin farkı nedenleri bulunmaktadır. Bu sebepler dişin altında oluşan iç çürüme, dolguda kırık ve çatlak oluşması olarak sıralanabilmektedir. Buna ek olarak da dolgu, kullanım süresi olan bir üründür. Doğal olarak zamanı geldiğinde değiştirilmesi gerekmektedir. Diş dolgusunun yenilenmemesi de en az diş çürümesi kadar ciddi bir vakadır.
Diş dolgusunun eskidiğinin birçok kanıtı vardır. Bunlardan en belirgini de dişte oluşan çürüme işaretleridir. Diş çürümese bile dolguda kırık veya çatlak olabilmektedir. Kırık ve çatlak dişteki ufak ağrılarla kendini belli edebilmektedir.
Diş dolgusunun zamanı geldiğinde yenilenmesi şarttır. Diş dolgusu değiştirme zamanının geldiğinin en belirgin işaretleri dolgulu dişte ağrı ve sızlamaların baş göstermesidir. Bu ağrılar yemek yerken ve su içerken olabileceği gibi kendi kendine de vukuu bulabilmektedir. Bu durumlarda dolgu değişmezse ağrılı dişte iltihap meydana gelir ve diş kaybı ortaya çıkar.