Antioksidan Nedir? Faydaları Nelerdir?

Antioksidan Nedir? Faydaları Nelerdir?

Adını sıklıkla duyduğumuz antioksidan nedir? Faydaları Nelerdir? Sorusu hemen hemen hepimizin aklına gelmiş ve merak konusu olmuştur. Türk Dil Kurumu tarafından “Canlı organizmalardaki toksinleri atmaya yarayan madde” olarak tanımlanan antioksidan hakkında bilinmeyen daha birçok detay bulunmaktadır. Antioksidanlar serbest radikallerin oluşmasına sebep olan birçok reaksiyonla etkileşime girerek bu radikallerin vücuda zarar vermesini engellemektedir. Serbest radikaller diye bahsettiğimiz durumu biraz daha açacak olursak; sürekli olarak meydana gelen ve kararsız kimyasal yapısını yükselterek sağlıklı hücrelere zarar veren bir yapıya sahiptir. Sağlıklı hücrelere zarar vermesiyle beraber kanser, Alzheimer, kalp hastalıkları ve diyabet gibi rahatsızlıkların oluşmasına sebep olmaktadır. İşte antioksidanlar tam da bu esnada devreye girmektedir. Serbest radikalleri nötralize ederek ortadan kaldırmaktadır. Antioksidandan kısaca bahsettiğimize göre antioksidan nedir? Faydaları Nelerdir? Gibi merak edilen diğer soruları cevaplandırarak tüm detayları inceleyelim. 

1.1 Antioksidan Nedir?

Vücudumuzda gerçekleşen metabolizma olaylarından sonra bazı atık ve yan ürünler üretilmektedir. Üretilen bu ürünler hücre ve doku bütünlüğü sağlayan yapı ürünlerine, enzimlere ve gen ürünlerine biyokimyasal düzeyde zarar vermektedir. Ayrıca bu maddeler sağlıklı hücrelere zarar vermesiyle beraber kanser, Alzheimer, kalp hastalıkları ve diyabet gibi rahatsızlıkların oluşmasına sebep olmaktadır. Meydana gelen sağlık sorunlarının oluşmasını engellemek ve bu maddelerin zararlı etkilerinin önüne geçerek vücudumuzu koruyan maddelere antioksidan denmektedir. Antioksidan nedir? sorusuna cevap verdikten sonra vücudumuzu için faydaları nelerdir biraz daha detaylarıyla ele alalım.

1.2 Antioksidan Faydaları Nelerdir? 

Adını duyduğumuz anda akıllarda beliren ilk sorulardan birisi de: “Antioksidan nedir? Antioksidan Faydaları Nelerdir?” olmaktadır. Şimdi gelin tüm detaylarıyla bu soruların cevaplarını öğrenelim.

  • Antioksidanın en bilinen ve en önemli faydalarından birisi şüphesiz ki zehirli maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamasıdır. 
  • Serbest radikallerin zararlarından koruyan antioksidan bu özelliği sayesinde de bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlamaktadır.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltmasıyla beraber Alzheimer gibi birçok rahatsızlığa karşı da vücudu korumaya almaktadır.
  • Beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve sürdürülmesine destek olmaktadır.
  • Antioksidan faydaları arasında hafızayı güçlendirdiği de bilinmektedir. 
  • Vücuda düzenli olarak antioksidan sağlandığında grip, nezle ve birçok çeşitli rahatsızlığa karşı korumaktadır.
  • Cilt sağlığına fayda vermeyi de ihmal etmeyen antioksidan düzenli kullanıldığında sağlıklı bir cilde kavuşmanızı sağlayacak ve yaşlanma karşıtı bir etki oluşturacaktır.

1.3 Antioksidan Hangi Besinlerde Bulunur?

Antioksidan faydaları saymakla bitmemektedir. Peki ama antioksidan hangi besinlerde bulunur? Vücudumuz için bu kadar faydalı olan antioksidanı tükettiğimiz besinlerden yeterli bir şekilde alabilmek için hangi besinlerde bulunduğuna dikkat etmeli ve ona göre yeterli miktarlarda tüketimine özen göstermeliyiz. 

  • Antioksidanın bol miktarda bulunduğu süt ve süt ürünleri, yumurta, yoğurt peynir gibi besinlerde A vitamini bulunmaktadır. 
  • Portakal, limon, mandalina, çilek, kivi gibi meyvelerde C vitamini bulunmaktadır.
  • Domates ve karpuz gibi kırmızı ve tonlarında bulunan meyve ve sebzelerde likopen bulunmaktadır. 
  • Siyah üzüm, nar, yaban mersini, karnabahar, brokoli, patlıcan, mercimek ve bitter çikolata gibi besinler yoğun olarak antioksidan içermektedir. 
  • Fındık, ceviz, fıstık gibi kuru yemişlerde, yeşil yapraklı sebzelerde E vitamini bulunmaktadır.

1.4 Antioksidan Eksikliği Nelere Yol Açabilir?

Vücudumuzu için fazlasıyla gerekli olan ve günlük olarak ihtiyaç duyduğumuz antioksidan eksikliği nelere yol açabilir? Antioksidan eksikliği sonucunda vücudumuz çeşitli tepkiler vermektedir. Çünkü antioksidan eksikliği bağışıklık sistemini zayıflattığı için doğrudan genle sağlık durumuna etki etmektedir. Yeterli miktarda tüketilmeyen antioksidan bağışıklığın zayıflamasına ve daha sonra da sık sık hastalanmanıza neden olacaktır. Bununla beraber kemik ağrıları, cilt hastalıkları, diş eti hastalıkları ve yorgunluk gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Zihinsel fonksiyonları da destekleyen antioksidan eksikliğinde unutkanlığa ve zihinsel yorgunluğa sebep olmaktadır. Bununla birlikte sinir sisteminde bozulma ve kansızlık da beraberinde gelecektir. Özellikle yoğun bir tempoya sahipseniz antioksidan tüketimini ihmal etmemelisiniz. Aksi halde bu eksikliğe fazla direnç göstermeyen vücudunuz belirtileri ile kendini gösterecektir. 

rağmen, uygulanan tedavi yönteminin etkisinin antioksidan eksikliğine bağlı olarak azaldığı gözlenebilir. Bu bakımdan, dengeli ve yeterli beslenme alışkanlığı kazanılması, beslenme düzenine antioksidan yönünden zengin besinlerin dahil edilmesi ve bunun yeterli olmadığı durumlarda doktor kontrolünde dışarıdan takviye ürünlere başvurulması; genel vücut sağlığının korunması açısından büyük öneme sahiptir.