Ağız kuruluğu neden olur? Nasıl tedavi edilir?

Ağız kuruluğu neden olur? Nasıl tedavi edilir?

Kserostomi olarak da tanımlanan ağız kuruluğu ağız içerisindeki tükürüğün azalmasıyla ortaya çıkmaktadır. Hemen hemen herkesin en bir kere yaşadığı bu sorun birçok nedene bağlı gelişebilmektedir. Bu yüzden de herkesin merak ettiği ağız kuruluğu neden olur? Nasıl tedavi edilir? Sorusu fazlasıyla sorulmaktadır. Ağız sağlığının sürdürülmesinde büyük etken oynayan ve çeşitli hastalıkların oluşmasına engel olarak tükürük ile birçok sorun çözülmektedir. Çünkü yeterli oranda tükürük üretilmez ise ağız kurur ve ağız içindeki bakteri ve mantarlar kontrol altında tutulmayarak enfeksiyonlara sebep olur. 

Sindirim sürecinde de önemli rol oynayan tükürük gerek ağız içi sağlığımızda gerek dudak çatlamalarında gerekse ağızdaki kurulukta ilişkili büyük rol oynamaktadır. Peki ağız kuruluğuna neden olan tek etmen tükürük müdür? Şimdi gelin yazımızın devamında ağız kuruluğu neden olur? Nasıl tedavi edilir? Sorusunu yanıtlayarak kafamızdaki bütün sorulara cevap bulalım. 

 

1.1 Ağız Kuruluğu Nedir?

Öncelikle ağız kuruluğu nedir? sorusuna cevap vererek başlayalım. Ağız içi boşluğunda kuruluk hissi algılamayla başlayan bu sorunun yutkunma zorluğu, ağız kokusu ve beraberinde getirdiği çeşitli problemlerle karşılaşmamız mümkündür. Çünkü ağız kuruluğunda tükürük bezleri yeterli tükürük salgılamazlar. Tükürük yeterli olmayınca da ağızda asitlenme düzeyi artarak diş minesine zarar verir ve bu da diş çürümesini beraberinde getirir. Ağız kuruluğunda önemli rol oynayan tükürük sindirimi de kolaylaştırır. Bunun yanı sıra tat alma yeteneğini geliştirerek yemek yerken çiğneme ve yutma eylemini kolaylaştırır. İşte bu yüzden ağız bakımı yeterli bir şekilde yapılması ve tükürük üretimi için bol miktarda su içilmelidir. 

1.2 Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Birçok sebebi bulunan ağız kuruluğu neden olur? Tükürük üretiminin eksikliği ağız kuruluğunu etkileyen en önemli nedenlerden birisidir. Peki diğer nedenler nedir gelin hep beraber inceleyelim.

İlaçlar: Kullandığımız ilaçların yan etkilerinde ağız kuruluğu olabilir. Bunu dikkate alarak ekstra su tüketmeli ve ağız bakımına da ekstra özen göstermelisiniz. 

Ağızdan Nefes Almak: Çeşitli sebeplerden dolayı ağızdan sebep almak ağız kuruluğuna katkıda bulunacaktır. Bu kimi zaman burun tıkanıklığından kimi zaman horlamadan kimi zaman da bulunduğunuz ortamın havasının kuru olmasından kaynaklanabilir. 

Bazı Hastalıklar: Geçirdiğimiz bazı hastalıklar sonucu tükürük üretimi yavaşlar. Örnek vermek gerekirse şeker hastalığı tükürük üretimini etkileyen sağlık problemlerinden biridir. Bu sebepten dolayı ağız kuruluğu görülebilir. 

Kimyasal Ürün Kullanımı: Alkol ve sigara tüketimi ağız kuruluğu şikayetini arttırabileceği gibi ağız ve diş sağlığınıza da oldukça zararlıdır.

Sinir hasarı: Baş ve boyun bölgesine alınan radyasyon ve hasarlarla beraber ağız kuruluğu görme oranı artmaktadır. 

1.3 Ağız Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız kuruluğu neden olur? Nasıl tedavi edilir? Hastalardan en çok gelen sorular arasında yerini almaktadır. Ağız kuruluğuna neden olan faktörleri bildikten sonra tedavi edilmesi aslında çok kolaydır. Çünkü ağız kuruluğunda en önemli etmenlerden birisi tükürük salgısının az olmasıdır. Tükürük salgısının arttırılması için de bol bol su içmeli ve tükürük üretimine zarar verecek maddelerden uzak durulmalıdır. Bu zararlı maddelerden birisi de sigara ve alkoldür. Hem genel vücut sağlığımıza hem ağız ve diş sağlığımıza oldukça zararlı olan alkol ve sigara tüketimi tükürük bezlerimize de zarar vermektedir. Bunun yanı sıra ağız kuruluğu sorununuzu tedavi etmek için hekiminize başvurmalı ve gerektiği takdirde bazı ilaçların reçetelendirilmesi takdirinde ilaç takviyesi alarak da bu kuruluğa çözüm bulabilirsiniz. Bir diğer tedavi yöntemi ise şüphesiz ki ağız bakımıdır. Günde 2 kere en az 2 dakika diş fırçalama düzenini ihmal etmemek gerekir. Bunun yanı sıra etkili bir temizlik için diş ipi veya ağız bakım suyu kullanılabilir ve ağız bakımı yeterli olması için gerekli takviyeler yapılabilir. Böylelikle oluşabilecek bakteriler ağız ve diş sağlığınıza fazla zarar vermeden arındırmış olunur.