4 Şubat Dünya Kanser Günü. Kansere Neden Olan Bazı Durumlar

4 Şubat Dünya Kanser Günü. Kansere Neden Olan Bazı Durumlar

Bütün dünyayı etkisi altına alan kanser insanların ölüm nedenleri içerisinde ikinci sırada yer alarak kritik bir öneme sahiptir. Ülkemizde ve dünyada birçok kişinin ölümüne sebep olan kanser Türkiye’de her beş kişiden birinin bu sebebe bağlı olarak ölmesine neden olmaktadır. Oranının bu kadar fazla olmasından dolayı da kansere neden olan durumların farkında olup ekstra dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu farkındalığı arttırmak adına da 4 Şubat dünya kanser günü ile çeşitli bilgilendirmeler yapılmaktadır. 

Kansere neden olan bazı durumlar: 

  • Alkol kullanımı 
  • Tütün kullanımı 
  • Obezite 
  • Vücut için gerekli fiziksel aktiviteden yoksunluk 
  • Stres 
  • Sebze ve meyve bakımından beslenme yetersizlikleri 
  • Fazla radyasyona maruz kalma

4 Şubat Dünya kanser günü toplumların kanser hakkında bilgi sahibi olmaları için farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Yöneticileri ve halkı bu hastalığa karşı harekete geçiren bir strateji benimsemektedir. Genel amaç ölüm oranını en aza indirmek ve erken teşhisi artırmaktır.

Türkiye’de Dünya kanser günü ilk girişimini 2005 yılında uluslararası kanser kontrol örgütü aracılığı ile etkinlikler ve kampanyalar düzenleyerek ülkemizin bir parçası haline getirmeyi başarmıştır. 

1.1 Kanserden Korunma Yolları: 

Alkol tüketimini sonlandırmak: Çok sık alkol tüketimi ya da alkol bağımlılığı organlara zarar vererek bir süre sonra hücrelerin işlevlerinde bozulmalar meydana getirmektedir. Bu durumda yapılacak en doğru karar alkol tüketimine son vermektir. 

Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımından uzak durmak: Sigara ve tütün ürünleri içeriği nedeniyle başta ağız ve akciğerler olmak üzere pek çok organa sayısız zararlar vermektedir. Bununla birlikte vücudun bağışıklık düzeyini düşürerek kişiyi hastalıklara karşı savunmasız bırakmaktadır. Bu durumun en büyük destekleyicilerinden biri de kanserdir. 

Vücuttaki fazla kiloyu kontrol altına almak ve obez olmamak: Vücutta meydana gelen fazla yağlanma beraberinde birçok hastalığı getirmektedir. Başta hareketsiz yaşam olmakla birlikte kişinin obez olmasına yol açmaktadır. Bu da hücrelerin sağlıksız işlevle yaşamını sürdürmesine neden olacağından dolayı kansere daha eğilimli bir vücut yaratmaktadır. 

HPV virüsü bulunan kişilerle cinsel ilişkiden kaçınmak: HPV virüsü kansere neden olan kötü huylu bir virüs çeşididir. 

Hava kirliliği olan bölgelerde bulunmamak: Kişinin hava kirliliği olan bir bölgede uzun süre bulunması başta akciğerleri olmak üzere birçok organına zarar vermektedir. Bu da zamanla kansere dönüşen bir durum halini almaktadır. Kişilerin hava kirliliği olan bölgede yaşamaları yaşam kalitesini düşüreceği gibi sağlıklarını riske atmalarına neden olmaktadır. Bu yüzden hava kirliliği olan bölgelerde bulunmamak kanserle en iyi savaşlardan biridir. 

Radyasyona maruz kalınan yerden uzaklaşmak: Radyasyon bilindiği üzere vücudu mutasyona uğratan etkenlerden sadece biridir. Bu da yakın tarihte görülen atom bombası örneğindeki gibi kişilerde çeşitli hastalıklarla birlikte kanser riskini artırmaktadır. 

1.2 Kanser Taramaları Hangi Yaşta Yapılmalı?

Kalın bağırsak taraması: 45-75 yaş arasındaki erkek ve kadınlarda ortalama olarak 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ile gerçekleştirilmektedir. 10 yıl da 1 kez de kolonoskopi yapılması kalın bağırsak kanseri riskinin erken tespitinde yararlı olacaktır.

Meme kanseri taraması: 38-70 yaş aralığında bulunan kadınlara yılda 1 kez klinik meme muayenesi ile gerçekleştirilen bir yöntemdir. 2 yılda 1 kez de mamografi çekilmesi önerilmektedir.

Rahim ağzı kanseri taraması: 35- 70 yaş aralığında yer alan kadınlara 5 yılda 1 kez smear testi ve HPV-DNA ile yapılarak bu tarama gerçekleştirilmektedir.