Diş Eti Şişmesi Neden Olur? Nasıl geçer?

Diş Eti Şişmesi Neden Olur? Nasıl geçer?

Ağız ve diş sağlığı denildiğinde aklımıza diş problemleri gelse de diş eti rahatsızlıkları bu gruba giren önemli sağlık sorunlarından biridir. Çünkü diş etleri ağız sağlığı için oldukça önemlidir. Diş etleri ağzınızdan çene kemiğini kaplayan sert ve pembe dokuyu kapsamaktadır. Aynı zamanda diş köklerini de içerisine alan bu doku kalın ve lifli kan damarlarına sahiptir. Diş etlerinde herhangi bir problem olduğunda bu kalın ve lifli damarlar kendilerini belli ederek şişerler. Peki ama diş eti şişmesi neden olur? Nasıl geçer? 

Ağız ve dişlerinizde hassasiyet bununla beraber kızarıklık, ağrı, diş eti şişmesi, ağzı hareket ettirirken zorluk, yemek yerken rahatsızlık gibi rahatsız edici problemlerle karşı karşıyaysanız diş eti şişmesi yaşıyorsunuz demektir. Tabi bu problemlerle beraber akılları diş eti şişmesi neden olur? Nasıl geçer? Sorusu kurcalamaktadır. Şimdi gelin tüm detaylarıyla beraber inceleyelim.

1.1 Diş eti şişmesi nedir?

Diş eti şişmesi neden olur? nasıl geçer? Sorumuza çözüm aramadan önce diş eti şişmesi nedir? detaylarıyla bilmemiz çok daha doğru olacaktır. Çünkü bazı ağız sağlığı problemleri aynı rahatsızlıklar verebilir ve karıştırılabilir. Diş etlerimiz hem diş hem de kemik dokularına destek vererek besinlerin öğütülmesinde yardımcı olur. Bir tabaka gibi diş köklerini koruyarak kaplar. Peki oldukça sık karşılaştığımız diş eti şişmesi nedir? Sağlıksız beslenmeden kaynaklı yeterli vitamin ve minerali alamama, bunun sonucunda ağzımızın güçsüz kalıp çeşitli bakterilere de maruz kalarak diş eti iltihabı geçirmesiyle diş eti şişmesi meydana gelebilir. 

Tabi bu zaman zaman farklı nedenlerden dolayı da gerçekleşebilir. Bu yüzden ağız sağlığını eksiksiz yapmalı ve günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamalıyız. Bununla beraber aşırı sert gıdalar tüketmemeli ve diş etinin zarar görebileceği sertlikte besinler tüketirken ekstra dikkatli olmanız gerekmektedir. Basit bir hastalık gibi görünse de diş eti şişmesi yaşadığınızda günlük hayatını olumsuz etkileyerek acı çekmenize ve uzun sürmesiyle beraber herhangi bir tıbbi müdahale yapılmadığında kalıcı sağlık problemlerine sebep olabilir. 

1.2 Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Diş eti şişmesi kimi zaman çeşitli hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkmasıyla kimi zaman da fizyolojik olayların etkisiyle gelişebilmektedir. Diş eti şişmedi neden olur? Cevabını aşağıda sizler için listeledik. 

  • Sağlıksız Beslenme: Vücudumuzun düzenli ve sağlıklı bir şekilde faaliyet gösterebilmesi için gerekli bazı vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Bu vitamin ve mineraller insan sağlığı ve gelişimi için oldukça önemlidir. Tabi gündelik hayatın koşuşturması içerisindeyken yetersiz beslenmeye maruz kalabiliyor ve almamız gereken besinleri alamıyoruz. Fast food tüketiminin de yaygınlaşmasıyla beraber sağlıksız beslenme sorunu da giderek artış göstermektedir. Diş eti sağlığında önemli rol oynayan C, B ve D vitaminleri eksikliğinde diş eti şişmesine, iltihap oluşmasına ve diş çürümelerine yol açabilir. Bu tür ağız ve diş sorunlarının önüne geçmek için sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve vücudun alması gereken vitaminleri almasına özen göstermelisiniz. 
  • Mantar ve Virüsler: Diş eti şişmesi neden olur? Nasıl geçer? Sorusunun bir diğer cevabı ise mantar ve virüslerdir. Bu mantar ve virüsler enfeksiyon oluşmasına neden olur bu oluşan enfeksiyonda ağızda pamukçuk, diş çürüğü ve diş eti şişmesine sebep olmaktadır. 
  • Hormonel Değişiklikler: Kadınların belirli dönemlerde hormonel değişikliğe girmesiyle birlikte diş eti şişmesi görülebilir. Bunun yanı sıra ergenlik, adet dönemleri, hamilelik ve menopoz durumları da diş eti şişmesine neden olan etmenler arasındadır. 
  • Gıda artıkları: Günlük ağız bakımını yapmadığımız takdirde ağızda gıda artıkları birikir ve bu artıklar temizlenmediği takdirde ağız içi mikroorganizmaların üremesine sebep olur. Bunun sonucunda iltihaplanmalar meydana gelerek diş etinde şişme ve diğer ağız sağlık sorunlara yol açabilir.
  • Kimyasallar: Diş eti rahatsızlıkları sigara ve alkol gibi kimyasal alışkanlıkları olan kişilerde sıklıkla gözlemlenmektedir. Özellikle de uzun süre zararlı maddelere maruz kalması sonucu ağız ve diş sağlığının yapısını bozmaktadır.

1.3 Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?

Hastaların genellikle sıklıkla sorduğu diş eti şişmesi nasıl geçer? Sorusunun cevabı aslında bir hayli basittir. Diş eti şişmesine neden olan etmenleri göz önünde bulundurarak yapılması ve yapılmaması gereken detayları dikkate alarak çözüme başlanılabilir. 

  • Alkol ve sigara kullanıyorsak eğer bırakmalı ve ağız sağlığına zarar veren kimyasallardan uzak durmalıyız.
  • Ağız bakımını eksiksiz ve düzenli olarak yapmalıyız. Eğer diş eti şişmesi nasıl geçer? Çözümünü arıyorsanız muhakkak günde 2 kere en az 2 dakika boyunca dişlerinizi doğru teknikle fırçalamanız gerekmektedir. 
  • Tuzlu su ve gargara solüsyonları ile de ağız içi temizliğini destekleyebilirsiniz.
  • Gerek vücudunuzun genel sağlığı için gerekse ağız sağlığınız için gün içinde bolca su tüketmelisiniz. 
  • Sağlıklı beslenmeye özen göstermeli, özellikle de ağız ve diş sağlığında büyük rol oynayan C, B ve D vitaminlerini almayı ihmal etmemelisiniz.