Gömülü diş, çıkma zamanı geldiğinde çeşitli sebeplerden dolayı diş eti veya kemik altında kalarak ağızda yerini alamayan dişlerdir. Ağız ortamında en sık 20 yaş dişlerinin gömülü kaldığı bilinmektedir. Gömülü dişler çenede kendisine yer bulma çabasıyla ön dişlerde sıkışma hissine ve dişlerde çapraşıklığa neden olmaktadır.
Yarı gömülü dişlerde ağız içerisine açılan yerden diş eti altına gıda birikimine sebep olabilmektedir. Bu birikmeler enfeksiyona sebep okla birlikte enfeksiyon sonucunda ağız içinde şişlik, ağrı, ağız açmada zorluk gibi durumlar görülmesine yol açabilmektedir.
Diş çekimi dişin konum şekil ve boyutuna bağlı olarak cerrahi veya normal bir çekim olabilir. Lokal anestezi altında yapılmakta olup hastalar işlem sırasında bir ağrı veya acı hissetmemektedirler. Gömülü diş ameliyatlarında diş etrafındaki diş eti veya kemik kaldırılarak gömülü diş çekilmektedir. Çekim yapıldıktan sonra hastanede yatmayı gerektirmez, hasta normal yaşamına devam edebilmektedir.
Gömülü diş ameliyatı aslında çok zor bir işlem değildir. Ameliyat öncesi bölgesel ya da genel anestezi yapılır bu sayede hasta işlem boyunca kesinlikle bir acı hissetmez. Bu sayede işlem sırasında herhangi bir zorluk oluşmaz. İşlem yaklaşık olarak bir saat sürer ve işlem sonrası oluşabilecek ağrılar doktorunuzun vereceği ilaçlar ile önlenir. Bu sebeple gömülü diş ameliyatı gerek işlem sırasında gerekse sonrasında ki iyileşme sürecinde oldukça kolaydır.