Diş Lezyonu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Lezyonu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Hem görünüş hem de sağlık açısından son derece önemli etmenler arasında yer alan ve diş sağlığı konusunda pek çok rahatsızlık ile karşı karşıya kalmak her zaman mümkündür. Bunlar arasında yer alan diş lezyonu ise çoğu kişinin yaşadığı diş sorunları arasındadır.

Diş Lezyonu Nedir?

Diş lezyonu dişin kök kısmında yaşanan ve içerisinde çeşitli mikroplar bulunan kesecik şeklindeki kistler olarak bilinmektedir. Diş köklerindeki doku hasarından kaynaklanan diş lezyonu genelde iltihaplanmanın veya travmanın ardından yaşanmaktadır. Dişi çevreleyen parçalarda ortaya çıkan değişiklikler ve dişteki iltihaplanmalar diş lezyonlarının oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Diş Lezyonu Nasıl Meydana Gelir?

Diş lezyonları kanallarla, dişleri çevreleyen diş etiyle veya dolaşım sistemiyle meydana gelmektedir. Kanallarla oluşan diş lezyonlarının dişlerin çürümesiyle başladığı dile getirilmektedir.

Dişler mine, dentin ve pulpa kısımlarından oluşur. Dişlerdeki lekelenme ve çürüme mine tabakasında olur. Tedavi edilmediği zamanlarda dentin tabakasına kadar iner. Sonraki aşamada pulpaya ulaşır ve çok fazla ağrı dönüşür ve lezyona sebebiyet verir.

Diş Lezyonu Oluşmasının Sebepleri Nelerdir?

Dişlerin uzunlukları ve kalınlıkları farklı olduğundan çiğneme esnasında her dişe uygulanan güç farklı olur. Buna ek olarak uyku esnasında dişlerin sıkılması, diş gıcırdatılması, beslenme esnasında çok fazla çiğnenmesi diş lezyonlarının oluşum nedenleri arasındadır. 20’lik dişlerin gömülü kalması durumunda da diş lezyonları görülebilir. Bu tür sorunlar yaşanmaması için düzenli olarak diş hekimi muayenesine gidilmeli, ağız ve diş bakımı aksatılmamalıdır.