Diş iltihabı bireylerin ağız içerisinde oluşan en büyük ağrılı ve sancılı sorunlar arasındadır. Yemeklerden sonra rutin bir şekilde fırçalanmayan dişler tükürükle birleştiği zaman diş etlerinde iltihaplanma ve diş taşı ortaya çıkar. Diğer adıyla plak olarak isimlendirilen bu oluşumlar yemek artıklarının ağızda kalmasıyla birlikte bakterilerin tükürükle bir araya gelmesiyle kendisini gösterir.
Diş iltihabında başlıca sebepler arasında plaklar vardır. Bireyler mutlaka ağız ve diş sağlığına özen göstererek ve dişlerini düzenli bir şekilde fırçalayarak ağız kokusu gibi durumların önüne geçmelidirler.
Diş iltihapları bazı hassas durumlarda farklı etkenler ve fiziksel durumlardan dolayı da ortaya çıkmaktadırlar. Çürümenin sonrasında zarar gören dişlerde ilerleyen hadiselerde damak iltihabı bile görülebilmektedir. Her ne sebeple olursa olsun diş etinde meydana gelen iltihaplanmaların hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gereklidir. Uzunca bir süre görmezden gelinen diş iltihapları, diş sağlığına büyük zararlar verirken diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi istenmeyen durumlara neden olabilir.
Diş iltihabı genellikle bakteriyel enfeksiyonlar ile ağzın iç kısmında dişleri saran ve damak yapısında oluşan rahatsızlıkların genel ismidir. Gelişimini tamamlayan her yetişkin insanda diş kayıpları genellikle diş iltihabı ile ortaya çıkmaktadır. Diş iltihabı uzun süre boyunca artarak devam ediyorsa mutlaka bir diş hekimine başvurulması önerilir.
Diş iltihaplanmaları çoğunlukla küçük oluşumlarla ortaya çıkarak 4-5 gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Uzun süreli geçmeyen diş iltihaplanmaları, bazı hastalıklardan kaynaklı da olabilir. Apse şeklinde de nitelendirilen diş iltihaplanmaları, kendi halinde düzelme göstermediği zamanlarda diş hekimi önerisiyle antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.
Diş iltihabı bireylerin sosyal hayatını olumsuz yönde etkiler. Ağız kokusuna neden olduğundan dolayı diş iltihaplanmasının en belirgin ve can sıkıcı olan belirtisidir. Dişlerde yaşanan bu iltihaplanma sürekli olarak ağızda kötü bir koku oluşumuna sebebiyet vermektedir.
Sosyal anlamda bireyin özgüvenini ve yaşam kalitesini çok kötü etkileyen bu durumla karşı karşıya kalmamak için diş hekimine başvurulması gereklidir. Diş ipi, diş fırçalama ve gargara bu kokuyu ortadan kaldırabilir. Ancak köklü şekilde ağız kokusundan kurtulmak adına tedaviye başlanması şarttır.
Diş iltihaplanmalarının en yaygın ve dikkat çeken belirtileri arasında diş eti şişmesi gelir. Ağızdaki bakteriler diş etlerinin kısa zamanda şişmesine sebebiyet verir. Bu durum diş etlerinin çekilmesine ve dolayısıyla diş köklerinin zayıflamasına neden olmaktadır. Bu şişlik en fazla 5 gün sürmelidir. Diş şişmesi yaşandığı takdirde yapılması gereken en etkili çözüm dişleri düzenli olarak sık sık fırçalamaktır.
Diş fırçalama işlemi sonrasında iltihap tamamen geçene kadar uygulanacak olan ağız gargarası, diş eti şişmesini rahatlatacaktır. Bu ağız gargarası, diş etlerinde ortaya çıkan mikrobiyal faaliyetlerin azaltılması ve dönemsel olarak yok olması adına faydalı bir yöntemdir.