Dişlerde yaşanan kırılma, çatlama ya da kısmi çürümelerin tedavisinde genellikle diş dolguları kullanılmaktadır. Diş dolgusu yapılırken farklı malzemeler de dolgu için kullanılabilmektedir. Altın, kompozit dolgu, inley-onley porselen dolgu ve amalgam dolgular kişi özelinde yapılan değerlendirmelerle diş hekimleri tarafından tercih sebebidir.
Amalgam dolgu; cıva, kalay, çinko, gümüş ve bakırdan yapılmaktadır. %50’si cıvadan meydana gelen amalgam dolgular dayanıklı bir dolgu malzemesi elde edilmesi için tüm metallerin birbirine bağlanmasını sağlayan benzersiz özelliklere sahiptirler. Amalgam dolgular boşlukların doldurulması ve çürüyen dişlerin tedavi edilmesi için kullanılmaktadır. Metal amalgam dolgular, diş rengindeki beyaz dolgular yeni standart haline gelmeden önce çok uzun bir süredir çürük ve hasar görmüş dişlerin onarımında kullanılmaktaydı.
Metal dolgularda toksik cıva varlığı ile bunun sağlık ve çevre üzerindeki etkileri konusunda bazı endişeler hissedildiğinden bazı kişiler metal amalgam dolguların diş rengindeki dolgularla değiştirilmesini tercih etmektedirler.
Dişlerdeki genellikle küçük boşluklar dolgularla, daha derin çürükler veya kapatılması gereken daha büyük kırıklar kuronlarla tedavi edilmektedir. Bazı durumlarda dolgu yeterli gelmezken kuron da fazla olabilmektedir. Bu tür durumlarda inley ve onley porselen dolgu kullanılabilir. İnleyler çürümüş veya zarar görmüş dişin çiğneme yüzeyine kalıplanarak yerleştirilir. Onleyler ise dişin uç kısımlarının yani ısırma yüzeylerinin çürüdüğü veya zarar gördüğü durumlarda kullanılır.
Diş dolgularında tercih edilebilecek yöntemlerin hepsinin kendilerine göre avantajları-dezavantajları ve kullanım alanları vardır. Bu nedenle hastanın ihtiyacı değerlendirildikten sonra yapılacak uygulama kişi özelinde en etkili sonucun alınacağı şekilde belirlenmelidir.