Kanal Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Kanal Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi çürümüş veya enfeksiyona sebebiyet vermiş olan dişleri onarmak adına uygulanan bir tedavi yöntemidir. Mine, dentin ve pulpa olmak kaydıyla 3 tabakadan meydana gelen dişler zamanla hassaslaşarak diplerindeki köklerin hasara uğraması olağandır.

Dişte pulpa olarak adlandırılan kısım aslında kök kanalının hemen içerisinde bulunan yumuşak dokudur. Sinir ile kanal damarı açısından oldukça zengindir. Bu sayede dişleri besleyerek daha sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Çürük veya enfeksiyonda pulpa tabakasının içlerine doğru ilerledikçe buradaki sinirler alınarak temizlenir.

Dolgu ile devam eden işlemler sayesinde dişler yeniden eski fonksiyonlarına kavuşuş olur. Bu tedavi sürecinin ağrılı olup olmadığına bakılmaksızın en kısa zamanda diş hekimine başvurulması gerekmektedir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi yapılmadan önce anestezi işlemi gerçekleştirilirken bu bölgede uyuşma olması sağlanır. Bu durumda hastanın tedavi esnasında acı hissetmesi önemlidir. Daha sonrasında çürük temizlenerek kırık olan parçanın çıkarılması sağlanır.

Dişlerin kök bölümünde yer alan sinirle dokuların temizlenmesi sağlanır. Yaşanan boşlukta dolgu malzemesi ile doldurularak dişin yeniden fonksiyonel bir form kazanması mümkündür. Günümüz şartlarında bu tedavide kullanılan teknikler ve malzemelerle kök uçlarında yer alan apsenin temizlenmesi mümkün olur.

Diş kökündeki sinirler hasar görmüş olsa bile dişin çekilmesine gerek kalmamaktadır. Kanal tedavisinin doğru bir şekilde uygulanması halinde ikinci bir tedaviye gerek duyulmaksızın dişlerin fonksiyonlarından yararlanılır. Hastanın daha önceden yaşadığı şiddetli ağrı, sızı, hassasiyet, yüzdeki şişme ve benzer şikayetler kanal tedavisi ile tamamen ortadan kalkar.

Kanal Tedavisi Ne Zaman Gereklidir?

Kanal tedavisi aşağıda belirtilen durumlarda gereklidir:

•    Çürüğün diş sinirine kadar ilerlemiş olması
•    Diş sinirini de kapsayan kırıkların meydana gelmesi
•    İlerlemiş olan diş eti hastalıkları
•    Dişlerde aşırı düzeyde aşınmanın meydana gelmiş olması
•    Herhangi bir nedenle dişin canlılığını kaybetmesi
•    Pulpanın hasar görmüş olması

Bu Haberi Paylaş!